TREN
 
 
HABERLERİMİZ & MEDYA
Haber Başlıkları
 
CAN AKSIN: Boş yazlıklar para getirecek

Geçen gün Ayvalık'ın arka sokaklarında dolaşıyordum. Bir tabela dikkatimi çekti. Üzerinde "Ev konforunda tatil. Tıkla ev kirala, tıkla evini kirala" yazıyordu. Tabelada ayrıca, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Ayvalık Turizmi Geliştirme ve Altyapı Hizmet Birliği (AYTUGEB) ve Balıkesir Üniversitesi'nin logoları vardı. Bilgi için verilen telefon numarası da 444 37 31. Merak edip telefonu çevirdim ve gerçekten çok memnun kaldım. Balıkesir Üniversitesi veAyvalık Meslek Lisesi Öğretim Üyesi Ayhan Gökdeniz'den geniş bilgi aldım. Yılda hafta ya da bir ay gibi kısa süre kullanılan, diğer zamanlarda atıl kalan yazlıklar için planlanmış bir sistem. AYTUGEBAyhan Gökdeniz'in gerçekleştirdiği bu projeyi, "2013 yılı Mali Destek Programları, Turizmde Rekabetçiliğin Artırılması Hibe Programı" çerçevesinde GMKA'ya"Tıkla ev kirala, tıkla evini kirala" adıyla sunmuş. Bu proje de GMKA tarafından finansal desteğe değer bulunmuş. 

SİSTEM TIKIR TIKIR İŞLİYOR 
Sisteme dahil olmak isteyen ev sahipleri, ile yazılı kontrat imzalanıyor. Ev sahipleri hangi tarihler arası evini sisteme vermek istiyorlarsa, anlaşmada bu dönemler dikkate alınıyor. Dolayısıyla, ev sahibi de tatilini kendi belirlediği zaman aralığında yapabiliyor. Ayrıca, ev sahibi web sayfası üzerinden de evinin hangi tarihler arasında kaça kiralandığını görebiliyor. Kullanıcılar evden çıktıkları günün ertesinde, kira tutarı ev sahibinin ilgili banka hesabına havale ediliyor. Sisteme giren evler, ev sahibine her dönemde temiz, eksiksiz ve sağlam teslim ediliyor ve kirada kaldığı süredeki bakımları da AYTUGEB tarafından yapılıyor. Sistemin güvenli bir şekilde çalışması da evlerin sigortalanmasıyla sağlanmış. Evini kiraya verenlerin evleri (en az 45 gün süreyle sisteme vermek koşuluyla) bir yıllığına, içindeki demirbaşlar da dahil olmak üzere AYTUGEB'in anlaştığı sigorta şirketi tarafından sigortalanıyor. Dolayısıyla evde kullanıcının vereceği olası zararlar, sigorta şirketi tarafından karşılanıyor, ev sahibinin bir kaybı olmuyor. AYTUGEB, ikinci konut kiralamalarını artırmak amacıyla web sayfası üzerinden, Türkçe, Almanca, Rusca, İngilizce ve Arapça olarak web sitesinde yayın yapıyor. www.renthouseayvalık.com web sayfasında teşhir edilen ikinci konutlar, bulundukları yerde, iç dış cephe görüntüleri, bahçe ve odalarda sanal tur fotoğrafları ile fotoğraflanmış bir şekilde web sayfasına yüklenmiş. Projenin sürdürülebilirliğini sağlamak ve AYTUGEB'e ek finansman getirmek amacıyla web sayfasına reklam alma çalışmalarını da sürdürüyorlar. 

HER TÜRLÜ KONUT İÇİN GEÇERLİ 
Ayhan Gökdeniz 
bugüne kadar geçen kısa süra zarfında 36 villanın sisteme dahil olduğunu söylüyor. Tabii sisteme girmek için sadece villa olmak şartı yok. Zaten üç sınıfa ayırmışlar. Birinci sırada Ayvalık'ın ünlü taş evleri var. İkinci olarak özel villalar ve üçüncü olarak da apartman daireleri geliyor. Günlük kira fiyatlarını ev sahipleri belirliyor. Genellikle günlük kiralama fiyatları 100 lira ile 150 lira arası değişiyor. Bu fiyatlar, dört ya da altı kişilik ailleler için çok uygun fiyatlar. Zaten kiralamalar online olduğu gibi ödemeler de online yapılıyor. Ev ya da villayı kiralayacak olanlar, kaç gün kiralayacaklarsa internet üzerinden "güvenliği sağlanmış bir şekilde" ödemelerini yapıyorlar ve öyle geliyorlar. Bu şekilde konut kiralayanlara, "tatillerini daha iyi geçitmeleri" için de çalışmalar yapılıyor. Konutlarda kalan misafirlere yönelik, Ayvalık Adalar mevkiinde, günübirlik su altı tüplü tüpsüz dalış turları, Güre ve Entur gibi kaplıca turları, Kaz Dağları turları, eski Ayvalık ve Cunda'da kültür turları ve diğer turistik çekicilikleri içeren, Bergama, Assos, Behramkale, Truva, Şehitlikler ve Gelibolu Yarımadası vb. gibi turlar de hazırlanıyor. Konuklara, tatillerini rahat geçirmeleri için rehber kitapçıklar da veriliyor. Böylece, Ayvalık'a gelen yerli ve yabancılara bölgenin tarihsel, kültürel, gastronomik ve eğlence yapısı hakkında bilgi aktarımı sağlanıyor. Turistlerin zamanlarını daha etkin kullanmalarına yardımcı olunuyor.